Klinisk forskning – et overblik over udtryk2018-11-19T13:22:31+00:00


Klinisk forskning – et overblik over udtryk

Vi bliver tit spurgt, hvordan det kan være, at det er vigtigt at lave klinisk forskning i medicinsk cannabis. Der er jo masser af forsøg, der viser, at det virker.

Ja, det er der, men mange af forsøgene er små og kan derfor i forhold til klinisk forskning ikke bruges som andet end en indikation. Når cannabis skal bruges medicinsk, er man nødt til at undersøge virkningen på en meget stor gruppe mennesker, både raske og syge, og med et helt bestemt indhold af fx CBD eller THC. Ellers kan man ikke sammenligne resultaterne på samme måde, som man kan med andre lægemidler.

 


En af udfordringerne med cannabis i forhold til andre lægemidler er, at det er en plante. Og som noget levende opfører den sig forskelligt i forhold til, hvilket underart den er, hvornår den er høstet, hvilken temperatur den har haft, hvilket lys den er blevet udsat for o.m.a. Det er netop derfor, at reglerne for dyrkning herhjemme er så strikse som de er – så man ved præcis, hvad man får.

Indenfor klinisk forskning findes en masse udtryk, som kan være svære at forholde sig til. Derfor har vi lavet en lille oversigt:

Oversigt over forskningsudtryk

I Danmark er de fleste kliniske forsøg med medicinsk cannabis kun nået til fase 1 indtil videre. I andre lande er man nået lidt videre. I Israel havde man i 2017: 28% i fase 1, 69% i fase 2 og kun 3% i fase 3, men også her halter det med at nå til fase 4, fordi det er meget omkostningstungt at komme igennem fase 3.