Indtagelsesmetoder

Hver indtagelsesmetode har sine fordele og ulemper. Indtagelses- eller leveringsmetode har stor betydning for, hvilken medicinsk virkning man vil opnå.

Groft sagt kan man inddele det i to områder: Den hurtigtvirkende, hvis virkning aftager hurtigt og den langsomtvirkende, hvis virkning aftager langsomt. Metoderne kan med fordel kombineres for mest effektiv virkning af medicinen.

Cannabisprodukter kommer i variationer, så der er mulighed for mange forskellige indtagelsesmetoder.

Når vi får dansk dyrket cannabis på hylderne, vil vi formentlig se produkter til mange flere forskellige indtagelsesvariationer, end der er i dag. Desuden vil vi også se en innovation inden for hver leveringsmetode, så indtagelsesstandardiseringen bliver højere, mere præcis og mere effektiv.

Lige nu er leveringsmetoderne begrænset af, hvilke produkter, som er tilgængelige, hvad enten der er tale om forsøgsordningen, den magistrelle ordning eller godkendte lægemidler. Mere om produkter i de forskellige ordninger se her.

Herunder er en oversigt over de i øjeblikket tilgængelige metoder i forhold til plantebaseret produkter.


Vaporizing (igennem forsøgsordningen – cannabis i sin rå form)

Vaporizere findes i mange udformninger – mere eller mindre smart indrettet. I øjeblikket findes der to mærker, som er godkendt til medicinsk brug: Volcano og Mighty. En vaporizer er udstyret med et kammer, hvori man lægger sin rå cannabis og varmer det langsomt op til en ønsket temperatur, hvor de ønskede cannabinoider og terpener frigives til inhalation. vaporizing

Fordele: Hurtigtvirkende inden for få minutter, minimering af cannabisbrug, nemt at administrere i dosering, meget høj udnyttelse af alle cannabinoider og terpener og minimering af interaktioner/ophobning i leveren. En vaporizer er nem at have med over alt og kan ligne en e-cigaret, hvor man ikke kan se en udånding.
Ulemper: Virkning varer i få timer, uvant indtagelsesmetode, investering i vaporizer, selvadministration af råt materiale og derfor ikke en given dosering.

 


TebrygningTebrygning (igennem forsøgsordningen – cannabis i sin rå form)

Her anvender man den rå cannabis i varmt vand, som man kan drikke og få virkningen heraf – opskrift følger med produktet. At man har valgt at bruge vand som bindemiddel til de ellers fedtelskende cannabinoider, skyldes formentlig et ønske om, at patienten ikke skal indtage store mængder af cannabinoidet THC.

Fordele: Te-brygning er en naturlig del af danskernes hverdag, ikke så kraftigtvirkende ved indtagelse af THC, opskrift følger med indpakningen, længere tids virkning end ved vaporizing.
Ulemper: Stor spild af cannabinoider, da det binder sig dårligt til vand (bedre med fedtholdig væske), mulighed for interaktion i leveren, mulighed for at bruge langt mere cannabis end nødvendigt, tager tid før virkning slår igennem.


Cannabisolie (igennem både den magistrelle ordning og forsøgsordningen)

Cannabisolie

Cannabisolie eller tinkturer er almindelig kendt fra det illegale marked i mere eller mindre koncentreret form. Med en tynd dråbeløsning er det relativt nemt at dosere korrekt i en langsom opdosering vha. pipette. Samtidig er der mulighed for at iblande/fortynde den rå olie med fedtholdig væske til nemmere optag.

Fordele: Nemt at dosere ved korrekt vejledning, oralt indtag er ikke uvant for mange, langtidsvirkende, cannabinoider binder sig til fedt, derfor et mindre spild end ved te-brygning.
Ulemper: Virkning kan vare i for mange timer for nogen (dosering nedreguleres), mulighed for interaktioner i leveren, tager tid før virkning slår igennem.

NB! kan administreres sublingualt (under tungen) eller mundhulen med dertil hurtigere og kortere virkning. Ved denne metode kan man også til dels undgå interaktion i leveren.


Spray (Lægemiddel Sativex)Spray

Lige nu fås spray kun som det godkendte lægemiddel Sativex, der fortrinsvis ordineres til sclerosepatienter.

Fordele: Mundhulespray optages hurtigt, er nem at have med og bruge og dosere. Effektiv udnyttelse af cannabinoider, minimering af interaktioner.
Ulemper: Kan give gener i mundhulen for nogle, virker ikke i lang tid, dyrt produkt og ikke let tilgængeligt.


Kapsler til oral indtag (kun igennem den magistrelle ordning)

Kapsler

Kapsler/piller hvortil der kan indgå hjælpestoffer til optagelse i kroppen afhængig af, hvilken og hvor hurtig medicinsk virkning, man ønsker.

Fordele: Piller er altid forbundet med alm. indtag af medicin, langtidsvirkende, nem at dosere for nogen – for andre ikke.
Ulemper: Tager tid før virkning slår igennem, mulighed for interaktion i leveren, virkning kan vare for lang tid for nogen.