Produktstandardisering

Når man er producent eller beskæftiger sig inden for et sideerhverv til cannabisproduktion, skal man først og fremmest forstå, at myndighederne med forsøgsordningen forsøger at få en plante til at komme så tæt på en lægemiddelstandard som overhovedet muligt.

Alle der har med et levende materiale at gøre og de forandringsprocesser, der hører til, ved, at der skal meget små afvigelser til i en proces før en standard ikke er en standard mere.

GartneriJord, lys, vand, varme, høsttidspunkt og meget mere influerer på indholdet af cannabinoider og terpener.

Lige så snart materialet er høstet fortsætter cannabinoid- og terpeneforandringen bl.a. cannabinoidernes forandring fra acidform til ikke-acidform eks. THC-A til THC.

Man skal have in mente, at acidformen er lige så medicinsk aktivt som en ikke-acid form, det har blot en anden medicinsk virkning. Så cannabinoiderne er lige så aktive uden opvarmning, lagring og sollys efter høst, man får bare en anden slags medicin.

Standardiseringen inden for cannabis til medicinsk brug er helt afgørende for det medicinske udfald, hvor selv små forandringer kan have indflydelse på komplicerede sygdomme. Nogle mennesker og sygdomme er mere følsomme over for afvigelser end andre.

I Israel kørte man fx et pre-klinisk projekt over for udadreagerende autismebørn. Den første batch fungerede rigtig godt, mens anden batch fik børnene tilbage til den udadreagerende adfærd. Produktet kom fra samme producent og fra samme genetiske plante. Den eneste forskel, man kunne finde, var årstiden for dyrkning og høst, hvilket havde givet små udslag i cannabinoid- og terpenesammensætningen, men store nok til, at det ramte helt forkert til målgruppen.

Dette er en af årsagerne til, at Cannabis Danmark har et ønske om, at man i færdige produkter kan se andet end THC og CBD-indholdet.

Hvis man kan standardisere sine produkter med meget få afvigelser, er det også disse produkter, der er mest velegnet til forskning og interessant for en læge at ordinere. Det giver en konkurrencefordel.

Et israelsk innovationsfirma, Syqe, valgte således at teste sin vaporizer med hollandsk cannabis fra Bedrocan, idet firmaet fandt, at israelske produkter ikke var godt nok standardiseret.