Interview med Rikke Jakobsen i Health Europa Quarterly

(Artiklen er bragt juli 2019 og her oversat fra engelsk)

Rikke JakobsenHealth Europa Quarterly talte med Rikke Jakobsen, direktør for Cannabis Denmark i slutningen af 2018 for at diskutere det banebrydende medicinsk cannabispilot og udviklingsprogram (red. Forsøgsordningen), landet for nylig havde lanceret og om den effekt, den ville have på patienter, producenter og sundhedsprofessionelle.

Den danske forsøgsordning blev udviklet med henblik på at gøre det muligt for læger at ordinere cannabisprodukter til sårbare patienter, der ikke reagerede på konventionel behandling. De oplysninger og evidens, der bliver indsamlet i løbet af forsøgsperioden vil danne grundlag for mere permanent lovgivning, der vil blive implementeret ved afslutningen af den 4-årige forsøgsordning.

Her opdaterer Jakobsen os på fremskridt i forsøgsordningen. Hvordan vil den påvirke økonomien, øge tilgængeligheden af produkter, og hvad kan resten af Europa lære af Danmarks eksempel?

Nu, hvor Forsøgsordningen er i gang, hvordan vil forskningen i Danmark være påvirket af resultaterne? Giver det nogen nye udfordringer?

Cannabis Denmark forsker ikke selv, men vi hjælper med at indsamle penge til forskning. Der er omkring 15 studier i gang, hvoraf 4 eller 5 er kliniske forsøg. Desværre er ingen af de kliniske forsøg udført på de produkter, der ordineres som del af forsøgsordningen, så vi har endnu ikke nogen data på de enkelte cannabinoider – kun CBD og THC i kombination. Vi håber at se mere forskning i medicinsk cannabis dyrket i Danmark inden for et år eller to, men det afhænger af forskerne. Jeg er sikker på, at finansieringen ikke bør være et problem på grund af industriens velvilje til at investere i forskning.

Der var en stigning af udskrivelse af recepter på cannabis i 2018, og dansk dyrket cannabis forventes at komme på markedet og kunne eksporteres i løbet af året. Hvilken indflydelse forventes det at have på prisfastsættelse og den danske økonomi som helhed?

LægebesøgJa, vi så en dramatisk stigning i recepter på medicinsk cannabis i sidste kvartal af 2018 efter introduktion af olier. Før var det kun muligt at få tørret cannabis. De mest ajourførte tal fra slutningen af april 2019 viser, at der var 429 ordinerende læger og over 2000 patienter, der har fået ordineret medicinsk cannabis. Med introduktion af dansk dyrket cannabis i september og oktober 2019 forventer vi at se endnu en dramatisk stigning, som forhåbentlig burde få priserne til at falde.

Indenfor de næste 2 år forventer vi, at de danske patienter vil svømme i medicinsk cannabisprodukter, fordi en del af loven er, at leverandørerne skal sikre, at det danske marked er fuldt dækket, før man må begynde at eksportere. Selvfølgelig vil dette have en enorm indflydelse på vores økonomi og patienter, der modtager medicinsk cannabis både i Danmark og overalt i Europa.

Som en non-profit organisation er det vigtigt for os, at alle patienter har adgang til medicinsk cannabis som behandlingsform, og der er tydeligvis udfordringer og forhindringer for adgang til produkterne overalt i Europa. Det er grunden til, at vi håber, at Danmark kan sætte de højeste standarder for medicinsk cannabis inden for EU.

På samme tid håber vi, at EU finder en måde at harmonisere lovgivningen om medicinsk cannabis på tværs af medlemslandene og anerkende, at de forskellige komponenter, såsom THC, har medicinske egenskaber, så det bliver lettere at handle på tværs af grænserne inden for EU. På den måde vil patienterne kunne drage fordel af lettere adgang, lave priser og den højeste kvalitet.

Medicinsk cannabisHvordan vil resultaterne af forsøgsordningen fremme innovation og have indflydelse på, hvor mange forskellige produkter, der vil være tilgængelige i Danmark og i forlængelse heraf de sygdomstilstande, cannabis kan bruges til at behandle?

Forsøgsordningen i sig selv skaber ikke meget innovation, men rammen er designet til at være liberal nok til, at den kan fremme forskning, innovation og udvikling. Cannabis Denmark spiller også en nøglerolle i at skubbe innovation fremad, så patienterne endelig kan få adgang til en række cannabinoidbaserede produkter af høj kvalitet og med flere indtagelsesmetoder, som er til at betale. Vi ved, at medicinsk cannabis har potentialet til at behandle og lindre symptomer og hjælpe med at løse mange forskellige helbredsmæssige problemer i fremtiden, og vi arbejder stadig på at skubbe medicinsk cannabis i retning af at blive en et anerkendt medicinsk værktøj.

Du har talt før om din ambition om at etablere et cannabinoid- og terpeneforskningscenter. Hvor tæt er det er på at blive en realitet, og hvad ville du gerne se dette opnå?

ForskningAt oprette et cannabinoidforskningscenter er den eneste måde at holde trit med efterspørgslen på medicinsk cannabis. Forskning i brugen halter langt bagefter, hvor det normalt ville være med hensyn til udvikling af medicin. Desuden ved vi, at der findes forskellige cannabinoider og terpener, som kan bruges til at håndtere symptomer i alle slags sygdomstilstande.

Det er meget nemmere at lave grundforskning, hvis det bliver lavet samme sted. På den baggrund kan de forskellige firmaer mange forskellige former for medicin. Jeg er udmærket godt klar over, hvor omkostningsfuldt det vil være at etablere de påkrævede faciliteter, og det vil kræve både offentlig støtte og samarbejde mellem alle i industrien.

På den anden side er det den eneste vej at gå, hvis man er seriøs omkring at udvikle medicinsk cannabis. Jeg ved også godt, at Danmark sandsynligvis ikke kan gøre det alene, og vil have brug for hjælp og samarbejde fra andre lande.

Men det er også mit indtryk, at der er et stort ønske for landene om at arbejde sammen på tværs af forskere, politikere og private firmaer. Ingen kan gøre det alene, for medicinsk cannabis er stadig helt nyt og i høj grad afhængig af de private firmaer. Vi prøver at arbejde sammen med alle de forskellige sektorer i Danmark, men vi er også nødt til at udvide samarbejdet i EU og arbejde på samme måde i alle landene.

Hvad kan resten af Europa lære af Danmark? Hvordan forventer du, at industrien vil udvikle sig I Europa over de næste fem år?

Cannabis i EUDet vigtigste, andre lande kan lære af Danmark, er vores vilje til at bare springe ud i det. Jeg mener også, at hvert enkelt land har brug for en non-profit organisation som vores. En, der kæmper for, at alle skal arbejde sammen. Det er Cannabis Danmarks opgave – at hjælpe til fremskridt og presse på og facilitere samarbejde, indtil vi opnår vores mål. Vi ønsker, at Danmark skal vise vejen frem, så vi kan få både sund og succesfuld medicinalindustri samt life sciences.

I forhold til fremtiden for industrien, vil vi sandsynligvis se den modnes og forskellige firmaer vil finde måder, hvorpå de kan udvikle medicin, der er skræddersyet til at behandle forskellige sygdomme med en mere personlig tilgang. Medicinsk cannabis er ikke nødvendigvis en behandlingsform for alle sygdomme, men vi kan undersøge mulighederne nærmere og udvikle specifikke sorter og kombinationer til at bekæmpe symptomer og tilstande mere specifikt.  

Du kan læse den originale artikel her (side 53).